El 30 per cent de les persones majors de 55 anys pateix alguna patologia de retina, sent les més comunes la degeneració macular associada a l’edat (DMAE), la retinopatia diabètica i les malalties derivades de l’alta miopia, segons han posat de manifest diferents estudis de la Societat Espanyola de Retina i Vitri (SERV).

Enfermedades de la retina

En concret, la DMAE, la primera causa de ceguesa legal a Espanya, es pot classificar en humida o exudativa i seca o atròfica. La gran majoria dels casos de pèrdua greu de visió es deuen a formes humides que, en algunes ocasions, poden provocar una deterioració important de la qualitat de vida del pacient en tan sols vuit setmanes.

La DMAE humida es produeix després de l’aparició de petites venes anormals que acaben destruint la màcula i que condueixen a una pèrdua de visió just en el centre del camp visual. Existeixen fàrmacs antiangiogènics que, en un elevat percentatge dels casos, permeten frenar l’avanç de la malaltia, encara que no sol recuperar-se tota la visió perduda.

Per aquesta raó, l’oftalmòleg Luis Arrévola, subratlla “la importància d’anar a l’oftalmòleg quan es detectin els primers símptomes, per a poder començar el tractament de manera immediata”. I també recorda que les revisions periòdiques han de ser un “hàbit” a partir dels 50, “ja que la detecció precoç és l’única manera d’abordar afeccions com la DMAE”.

Call Now Button