Podran els miops dir adéu per sempre a les ulleres i les lents de contacte? Aquest podria ser el resultat d’un estudi encapçalat per científics del King’s College de Londres (Regne Unit) que ha permès identificar 24 gens que causen miopia, una de les principals causes de discapacitat visual en el món. Les troballes, publicats en la revista Nature Genetics i aconseguits partir de dades de més de 45.000 persones, podrien portar a identificar millors tractaments o maneres de prevenir la malaltia. Una gran notícia tenint en compte que el 30% dels occidentals i fins al 80% dels asiàtics són miops.

Genes causantes de la miopía

Durant el desenvolupament visual en la infància i l’adolescència, l’ull creix, però en els miops creix massa i s’allarga de tal manera que la llum que entra en l’ull s’enfoca enfront de la retina en lloc de sobre ella. Això dóna com a resultat la percepció d’una imatge borrosa. L’error diafrictivo de l’ull miop es pot corregir de moment amb ulleres, lents de contacte o cirurgia, però fins i tot amb aquests remeis l’ull continua sent més llarg i la retina més prima, la qual cosa a la llarga pot conduir a despreniments de retina o glaucoma.

Els gens identificats ara com a responsables de la miopia afecten tant el funcionament de la visió en el cervell i la senyalització de teixit ocular, com a l’estructura i el desenvolupament de l’ull. “Ja sabíem que la miopia tendeix a donar-se en famílies, però fins ara coneixíem poc sobre les causes genètiques. Aquest estudi revela per primera vegada un grup de gens que associats amb la miopia i que els portadors d’alguns d’aquests gens tenen un risc deu vegades major de desenvolupar la malaltia” ha explicat Chris Hammond, expert en epidemiologia genètica i principal autor de l’estudi.

D’altra banda, també existeixen factors ambientals, com la lectura, la falta d’exposició a l’aire lliure i un major nivell d’educació, que poden augmentar el risc de miopia, una patologia que ha demostrat també ser més comuna en les persones que viuen en zones urbanes.

Call Now Button