Sabies que un problema visual pot afectar l’aprenentatge del teu fill en el col·legi? Quan l’agudesa visual d’un nen no és correcta, pot afectar el seu desenvolupament motor i a la seva destresa en psicomotricitat fina. Si observem que el petit adquireix certs comportaments o manies quan ha de distingir una mica de lluny o de prop, és possible que presenti algun problema visual. Alguns d’aquests hàbits poden ser:

. S’acosta molt al text. Quan un nen s’acosta massa a la fulla a l’hora d’escriure o al llibre a l’hora de llegir, pot ser que presenti dificultats per a veure de prop.

. Adopta posicions extraa s con la c a b eza de forma mantinguda. Són hàbits posturals que es realitzen de manera inconscient per a enfocar millor les imatges.

. Manca de bon criteri per a triar els colors. Si observes que el teu nen fa combinacions cromàtiques poc encertades, potser estàs davant d’un problema de daltonisme.

. Deixa de parar atenció. Les dificultats visuals poden fer que el nen perdi interès per la lectura, els jocs o les explicacions perquè es cansa.

. S’acosta molt a la pantalla de l’ordinador. Això pot deure’s a problemes visuals de mitjana o talla distància.

. Adquireix males postures a l’hora d’escriure. Podria representar un indicador de falta d’agudesa visual, que s’adopta de forma inconscient per a tractar d’enfocar i veure millor.

Estar atent a aquests símptomes és fonamental, tant per a pares com per a educadors. En la fase d’aprenentatge, i sobretot quan els nens comencen a llegir i escriure, el seu progrés pot veure’s afectat per aquestes problemàtiques visuals.

Como detectar problemas visuales infantiles

Conseqüències 

Els principals defectes visuals que poden presentar els nens són la hipermetropia, l’astigmatisme i la miopia, que representen el 20-30% dels casos escolars. Quan  no es corregeixen bé, deriven en problemes, com l’ull vague i l’estrabisme. Concretament, aquest últim representa el 12-15% dels casos en els anys d’escolarització. Una bona correcció de l’estrabisme ens permetrà tenir un ull completament funcional, tant a nivell estètic com visual, i evitar que desemboqui en un ull gandul. Un ull gandul es produeix quan hi ha una gran diferència de graduació entre els dos ulls, és a dir, un està bé i l’altre és miop. Això es corregeix mitjançant sistemes òptics i entrenament visual.

Miopia escolar

Quan fem un treball prolongat que requereix visió pròxima, el nostre ull s’acomoda per a enfocar els objectes a curta distància. Si la tasca es fa de forma prolongada, l’evolució de la miopia és palesa i, molt especialment, després de l’escolarització primària, en l’educació universitària. Estudis recents d’algunes universitats posen de manifest que mentre l’ús d’ulleres en el primer curs és del 10%, en el quart curs és del 23%, fonamentalment per casos de miopia.

Call Now Button