Gafas que detectan obstáculos para afectados por baja visiónInvestigadors de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M) han desenvolupat un sistema d’ulleres de realitat virtual que ajuda les persones amb discapacitat visual moderada a moure’s en el seu entorn. Aquesta ajuda visual és capaç de detectar la distància i la forma dels objectes i interactuar amb l’usuari mitjançant un senzill codi de colors i línies.

El gadget que han desenvolupat els científics de la UC3M podria resultar de gran utilitat a les persones amb problemes visuals en el desenvolupament de la seva vida diària. Aquest dispositiu està orientat a aquelles persones que en anar pel carrer podrien tenir més perill de xocar-se amb diferents obstacles que deixen de veure per la pèrdua del seu camp visual, producte de glaucomes, patologies retinianas, etc., com indica el responsable del projecte, Ricardo Vergaz, professor del departament de Tecnologia Electrònica de la UC3M.

El prototip d’ajuda visual s’ha desenvolupat sobre el suport d’un dispositiu HMD (Head Mounted Display), un casc de realitat virtual que integra dues cambres i que està acoblat a un petit ordinador que processa totes les imatges que li arriben. Gràcies a l’algorisme que han desenvolupat aquests investigadors, el sistema determina la distància i els contorns dels objectes i li ho comunica a l’usuari en temps real mitjançant dos micropantalles, ressaltant la silueta dels elements de l’escena i variant el color en funció de la distància.

El dispositiu detecta els objectes i les persones que es mouen dins del camp visual que tindria una persona sense patologies, i el més important, detecta la distància a la qual es troben del “obstacle”.

En aquests moments, les ulleres intel·ligents estan en període de proves en col·laboració amb l’Institut d’Oftalmologia Aplicada (IOBA) de la Universitat de Valladolid, on es realitzen els assajos clínics de cara a la seva validació i aplicabilitat.

L’objectiu final és el de millorar l’ergonomia del dispositiu, de manera que l’usuari no tingui inconvenient a portar aquestes ulleres juntament amb un mecanisme electrònic lleuger que es podria portar en una butxaca.

Call Now Button