Discapacidad visual más frecuente en las mujeresAquesta setmana hem sabut que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la població femenina és més sensible a patir discapacitats i malalties visuals que els homes a tot el món. Les afeccions més comunes entre dones d’avançada edat són ull sec, glaucoma, degeneració macular relacionada amb l’edat, retinopatia diabètica i cataractes. Més xifres de l’OMS indiquen que 6 de cada 10 persones cegues a tot el món són dones.

Quin és el motiu d’aquesta diferència entre homes i dones?

El primer motiu que l’explica és la longevitat femenina. Les dones tenen una major esperança de vida que els homes, per la qual cosa tenen més possibilitats de patir malalties visuals relacionades amb l’edat. La més comuna és la cataracta, operable si es detecta a temps.

El segon motiu ésel  accés a l’assistència sanitària. Parlem d’estadístiques a nivell mundial. En moltes zones del planeta, les dones es troben amb dificultats per a accedir a serveis que en països desenvolupats ens semblen bàsics, universals i imprescindibles. Això fa que el tractament de malalties sigui més complicat.

El tercer motiu són els factors intrínsecs. Per predisposició biològica, hi ha malalties oculars prevalents en les dones. El síndrome d’ull sec és més comú en dones que en homes, però també ho és l’esclerosi múltiple, el lupus sistèmic eritematós o l’artritis reumatodie que es tenen manifestacions oculars

Aquests tres motius, sumats a factors conductuals independents del gènere, poden ser també causa d’afeccions oculars. Alguns d’aquests factors poden ser la malnutrició, l’obesitat o el tabac.

Discapacidad visual en las mujeres

Així doncs, com podem evitar algunes d’aquestes afeccions? Si bé algunes d’elles són genètiques, com diverses variants del glaucoma, moltes altres es poden evitar si prenem precaucions principalment contra els raigs UV. En concret:

– Utilitzar ulleres de sol de qualitat i amb tecnologia fotosensible 100% en lloc d’unes qualsevol. El factor protecció és imprescindible, ja que unes lents de sol no protegeixen dels raigs UV simplement per tenir la lent fosca. És més, si no disposen d’aquesta protecció i només és tintat, la pupil·la es dilatarà per a deixar passar més llum i, inevitablement, els raigs UV.

– No compartir eines de maquillatge d’ulls així com evitar aquells productes de dubtosa qualitat, sempre que sigui possible, especialment quan els ulls estan irritats.

– Revisar la salut visual amb regularitat. Pot ser que ens estigui sorgint alguna afecció que encara no ha manifestat símptomes molestos però sí que sigui detectable en una revisió.

Tant si ets dona com no, no oblidis l’important que és mantenir una bona salut visual. Visita’ns en la nostra òptica BCN Baixa Visió i coneix l’estat de la teva vista.

.

Call Now Button