El bastó blanc és l’eina universal d’ajuda per a les persones que pateixen ceguesa parcial o total, però sabies que existeix un bastó verd per a pacients de Baixa Visió? Va ser inventat en 1996 per la professora Perla Maig.

Com era la problemàtica que va moure a la seva invenció?
Una persona amb el 100% de la seva capacitat visual pot trobar-se amb una altra que sol·licita la seva ajuda i que, pel que sembla, és cega. Poc després d’ajudar-lo, s’adona que la persona a la qual ha ajudat està consultant el telèfon mòbil o llegint, i se sorprèn. Així va sorgir el bastó verd: aquesta eina és distintiva del col·lectiu i permet que la resta de la població pugui identificar-los i ajudar-los coneixent que la seva discapacitat visual no és total. És cert que molts pacients no precisen d’un bastó ni d’un distintiu, ja que hi ha diferents graus de Baixa Visió, però uns altres sí que poden veure’s beneficiats de la independència que els brinda aquesta eina, idèntica a la qual utilitzen les persones amb ceguesa total però en un color diferent.

Bastón verde para baja visión

El bastó verd està contemplat per la llei a l’Argentina, país on es va inventar aquesta versió del bastó blanc, però encara no és freqüent veure’l al nostre país. No obstant això, és cert que la Baixa Visió és una gran desconeguda en la nostra societat: podem mal interpretar o no comprendre el comportament d’aquest col·lectiu, quan fan moviments estranys o massa lents, quan en realitat tenen dificultats per a veure -i per tant per a desplaçar-se i fer el seu dia a dia- i podrien necessitar la nostra ajuda.

Quina millor manera de ser conscients d’això que amb una eina, que pot complir dos objectius alhora? El d’identificar a un pacient de baixa visió, però sobretot el de facilitar-li la seva vida quotidiana en la seva independència. Oposadament, podem llegir testimoniatges de pacients volen evitar-ho costi el que costi. I és que el fet d’utilitzar una eina associada a un grau major de malaltia no és gens esperançador per al pacient.

Fa poc es va dur a terme una iniciativa anomenada “Tinc Baixa Visió” que aglutina a tots els col·lectius relacionats amb la discapacitat. L’objectiu era conscienciar a la població sobre l’existència de la Baixa Visió, difondre la problemàtica i aconseguir facilitar la interacció social entre pacients i no pacients.

Call Now Button