Retinoblastoma és el terme que s’usa per a nomenar al càncer de la retina, un tipus de tumor en l’ull que en general afecta als nens. Si es detecta a temps, gairebé tots poden curar-se d’aquesta malaltia, encara que sovint es perd la visió de l’ull afectat.

Retinoblastoma, el cáncer que se origina en la retina

El retinoblastoma és un càncer de l’ull que s’origina en la retina, que és el teixit nerviós sensible a la llum que està darrere de l’ull i envia senyals al cervell, que les interpreta com les imatges que veiem.  Aquest tumor sol afectar els nens abans dels cinc anys d’edat i, si bé és estrany, és el tipus de càncer de l’ull més comú en la infantesa: s’estima que afecta a més de 8 mil nens per any a tot el món. Aquest càncer també pot aparèixer en els adults, encara que no és freqüent que això succeeixi.

Si bé es desconeix per què es desenvolupa aquesta malaltia, s’estima que al voltant del 40% dels casos de retinoblastoma són hereditaris. En aquestes ocasions, sol afectar nens menors de dos anys d’edat, en un sol ull (unilateral) o en tots dos (bilateral). No obstant això, el retinoblastoma unilateral generalment no és hereditari i també pot ocórrer en els nens més grans (fins als sis anys).

La forma hereditària del retinoblastoma també pot estar associada amb altres formes de càncer, inclosos el càncer dels teixits tous o càncer dels ossos (també anomenats sarcomes) o un tipus de càncer de la pell molt greu anomenat melanoma maligne.

Call Now Button