Bryan Shaw és el precursor d’aquesta aplicació, capaç de detectar casos de “retinoblastoma”, un tumor cancerós que es desenvolupa en la retina. El funcionament principal d’aquesta aplicació gratuïta que veurà la llum a la fi d’aquest estiu consisteix a comparar la imatge que s’escaneja per mitjà d’un detector ocular amb una base de dades que examina el creixement de múltiples casos de ‘leucocoria’.

App para diagnosticar cáncer ocular

Com va sorgir la idea?

El creador d’aquesta app és pare d’un nen que va patir aquest tipus de càncer ocular. Al seu fill li van diagnosticar aquesta malaltia, després que la seva dona, preocupada perquè havia vist una taqueta blanca en l’ull del petit, insistís per a anar al metge.

Amb només quatre mesos, el petit Noah presentava un estrany tipus de càncer conegut com a retinoblastoma, untumor cancerós que es desenvolupa en la retina per una mutació en la proteïna RB. L’afecció es presenta en major part en nens petits, representant el 3% dels càncers patits per menors de quinze anys.

Encara que per a poder extirpar el tumor els seus pares es van veure obligats a veure com els metges havien de privar-li del seu ull dret, dins de les circumstàncies, Noah va tenir sort en certa manera. Molts altres petits moren com a conseqüència d’aquesta malaltia si el diagnòstic no és dut a terme a temps. En aquest context, el càncer s’estén directament a través del sistema nerviós al cervell impossibilitant qualsevol acció per a poder salvar la vida del pacient. De els 8.000 casos d’aquest tipus que es donen cada any en el món, al voltant de la meitat no aconsegueixen superar el seu quinzè aniversari.

El seu pare, professor de química de professió, va decidir qüestionar-se què podria haver fet per a haver-se adonat de la situació del seu fill amb anterioritat.

Mirant fotos del seu fill, va descobrir que en fotos realitzades 12 dies després del seu naixement, podien veure’s ja aquestes taques blanques símptoma principal del retinoblastoma. D’aquesta manera, va arribar a la conclusió que les fotos digitals són una clau per a diagnosticar amb més rapidesa la malaltia.

Amb aquesta aplicació, Bryan Shaw pretén detectar a temps i prevenir aquest tipus de malalties oculars, conscienciar que és imprescindible realitzar-se revisions mèdiques periòdiques, així com destacar que els primers pediatres han de ser els pares, perquè són els qui més temps passen amb els seus fills.

Call Now Button