Veure la tele amb la llum apagada, o utilitzar un ordinador sense cap punt de llum a l’habitació, pot perjudicar la teva vista. Per què? Perquè l’ull és un òrgan que s’adapta a la llum que rep. Compta amb dos mecanismes que treballen constantment perquè puguis veure correctament el món que t’envolta.

Es malo ver la TV a oscuras

– Un dels mecanismes és l’iris. És el que dóna color als nostres ulls, que a part de complir amb aquesta tasca és també un diafragma que s’obre i tanca en funció de la llum que li entra. Podem observar-ho en el puntet negre del centre de l’ull, la pupil·la. Com més petit és, més tancat està el diafragma: senyal que hi ha molta llum en l’ambient i no necessita estar més obert. Succeeix al contrari quan la llum que hi ha és molt feble.

– El segon mecanisme és la retina. És la part més sensible de l’ull, per això no està a la vista sinó que es troba en el seu interior, protegida per l’iris i la pupil·la. En la retina es troben els milions de receptors de llum, dinàmics i adaptables a les nostres condicions de vida. Si normalment estem en mitjans amb molta llum, les cèl·lules baixaran la sensibilitat per a evitar que l’excés de llum sigui perjudicial. Quan estem en mitjans amb poca llum, les cèl·lules s’esforçaran a augmentar la sensibilitat. Per això, quan passem una estona a les fosques som capaces de percebre estímuls visuals que abans eren invisibles (en els primers segons d’exposició a la foscor).

Una vegada explicat això, és més fàcil comprendre per què és dolent veure la televisió o l’ordinador amb la llum apagada:

Ver la TV es malo para la vista

Estem posant als nostres ulls en una contradicció i sobre-esforç. Rebem un fort estímul lluminós d’una petita part del nostre camp visual (la pantalla), mentre que la resta de camp, la gran majoria, està completament a les fosques. Això fa que el nostre ull vulgui adaptar l’iris i els receptors de llum a la intensa il·luminació de la pantalla i al seu torn a la pobríssima il·luminació de l’entorn. El nostre cervell entén que estem en un entorn de foscor encara que estiguem concentrant la vista en un punt molt il·luminat, de manera que mana l’ordre d’augmentar la foto-sensibilitat, el diafragma s’obre i és llavors quan el nostre ull es fatiga.

Veure pantalles a les fosques no et lesionarà de forma permanent ni et provocarà pèrdues visuals, però sí que afeblirà els mecanismes dels teus ulls, pot provocar fatiga visual, cansament i fins i tot símptomes com a mal de cap, llagrimeig i visió borrosa.

Com pots evitar-ho?

Tan fàcil com encendre una petita llum que proporcioni il·luminació indirecta, que ens passarà desapercebuda però bastarà perquè el nostre camp de visió perifèric estigui lleugerament il·luminat i el nostre ull no se sobrecarregui.

Call Now Button