Diumenge que ve, 30 de setembre, és el dia mundial de la retinosis pigmentària (*RP), motiu pel qual hem decidit explicar en què consisteix aquesta greu malaltia ocular.

Es tracta d’una degeneració hereditària de la retina, produïda inicialment per la degeneració i apoptosi dels fotorreceptors més perifèrics i afectant els cons més endavant, la qual cosa acaba produint ceguesa en un gran nombre de casos. Si bé es produeix de forma progressiva al llarg de la vida, amb períodes de major o menor pèrdua visual, no tots els casos són iguals ni condueixen a la mateixa pèrdua de visió.

Més que una malaltia, la retinosis pigmentària és un grup de malalties hereditàries que afecta a una de cada 3000/4000 persones. I, encara que es neix amb ella, no sol manifestar-se en l’adolescència, però afecta principalment a la població jove (apareixent entre els 25 i 40 anys) amb símptomes com la lentitud per a adaptar-se a la foscor i la dificultat de veure en ella (ceguesa nocturna), la pèrdua progressiva del camp visual (visió túnel) o les molèsties davant excessiva lluminositat (enlluernament).

retinosis

Visió túnel

Grups de retinosis pigmentària

Segons el model d’herència mendelià, existeixen 4 grups:

 • Patró Autosòmic Dominant (ADRP).
 • Patró Autosòmic Recessiu (ARRP).
 • Patró lligat a X (XLRP).
 • Patró de RP simple (casos esporàdics).

 • Causes de la retinosis pigmentària

  Així mateix, hi ha diverses etiologies o causes de la malaltia proposades:

 • Mutació genètica de proteïnes específiques de la retina.
 • Hipòtesi de les cèl·lules ciliades.
 • Hipòtesi de la llum “equivalent”.
 • Exocitotosis neural.
 • Apoptosi.


 • Desafortundament no existeix cura, encara que sembla que la protecció UV i alguns factors ambientals podrien protegir-la (luteïna, vitamines *antioxidanes, una dieta mediterrània rica en DHA.omega 3) o afavorir la seva progressió (la llum, tabac, alcohol, estrès, ansietat,… ).

  Call Now Button